בשני צעדים פשוטים: איך הופכים את מסך הפתיחה של יוטיוב למשעמם
מאיר ניצן


בהרצאות שואלים אותי לא מעט על YouTube Shorts; מסתבר שלא מעט מבוגרים מבלים מולו שעות אל תוך הלילה… אבל מה עם הילדים? בבתים רבים, החשבון במחשב הביתי שייך לאחד ההורים, והילדים – שמשתמשים בו – נחשפים ליוטיוב, שיכול להיות כלי מעולה ומיטיב, אך מנגד גם סם ממכר של ממש.

אפשר גם אחרת, ובשני צעדים פשוטים.
מסך הבית המוגדר כברירת מחדל ביוטיוב מעודד התמכרות: ברגע שאנחנו או הילדים פותחים את האפליקציה, אנחנו מוצפים במבול של הצעות המותאמות בדיוק להעדפות שלנו. בפועל, אנחנו מתרגלים לכך שיוטיוב הוא פלטפורמה שלא דורשת מאיתנו מחשבה – ממש כמו ממתק או סיגריה. הילדים נכנסים לעולם שבו האלגוריתם הוא זה שמניע את המוח מהרגע הראשון. הם מפתחים תלות רגשית בתוכן שהאלגוריתם מציע ומבזבזים שעות על תוכן חולף.
אפשר לשנות זאת. ניתן להפוך את יוטיוב לכלי שימושי שיאמן את הילדים לשימוש מכוון, בכל פעם שהם פותחים את האפליקציה או את הטאב בדפדפן.
בשני צעדים סופר-קלים הופכים את מסך הפתיחה של יוטיוב למשעמם. כשהמסך של יוטיוב ריק – כמו בחיפוש של גוגל – יש לנו רגע של כוונה. אנחנו והילדים שלנו בוחרים במכוון מה לראות, במקום להיגרר. זה מוריד דרמטית את התלות במכשיר ואת הצריכה הממכרת.
מה עושים?
- בטלו את ה-Autoplay (הפעלה אוטומטית של הסרטון הבא)
- מחקו והשהו את היסטוריית הצפייה (זה נראה צעד מפחיד, אך עדיין תוכלו למצוא כל מה שתרצו).
מה עושים בפועל
1. ביטול הפעלה אוטומטית (Autoplay)
השלבים באפליקציית YouTube זהים כמעט לחלוטין בשתי מערכות ההפעלה.
דרך הנגן:
- בזמן צפייה בסרטון, הקישו על המסך והעבירו את מתג ה-Autoplay (בחלק העליון של הווידאו) למצב כבוי.
דרך הגדרות האפליקציה:
- הקישו על תמונת הפרופיל או כרטיסיית "אתה" (You) בתחתית המסך.
- הקישו על סמל ההגדרות (גלגל השיניים).
- בחרו ב"הפעלה אוטומטית" (Autoplay).
- כבו את המתג.
מומלץ: תחת הגדרות > כללי, כבו גם את "הפעלה מודממת בפיד" כדי שסרטונים לא יתחילו לרוץ מעצמם בזמן גלילה.
2. מחיקה והשהיה של היסטוריית הצפייה
- היכנסו לאפליקציה והקישו על תמונת הפרופיל או על "אתה" (You).
- הקישו על סמל ההגדרות (גלגל השיניים).
- בחרו ב"ניהול כל ההיסטוריה" (Manage all history).
- למחיקת ההיסטוריה הקיימת: הקישו על "מחיקה" (Delete) בחלק העליון → "מחיקת כל ההיסטוריה" (Delete all time).
- להשהיית היסטוריה עתידית: עברו לכרטיסייה "פקדי בקרה" (Controls) ובטלו את הסרטונים או הקישו על "כיבוי" (Turn off).
מה יקרה במחשב ובטלוויזיה בעקבות השינוי?
אם המחשב והטלוויזיה מחוברים לאותו חשבון גוגל, השינויים יפעלו באופן הבא:
היסטוריית הצפייה (ניקוי מסך הבית): ההיסטוריה מחוברת לחשבון הגוגל. ברגע שהיסטוריית הצפייה נמחקה והושהתה בנייד, השינוי יחול מיידית על כל המכשירים. מסך הבית ביוטיוב יהפוך לריק מהמלצות ואלגוריתם גם במחשב וגם בטלוויזיה, ויציג בעיקר את שורת החיפוש.
הפעלה אוטומטית (Autoplay): הגדרה זו מנוהלת ברמת המכשיר הבודד. ביטול ההפעלה האוטומטית בטלפון לא יבטל אותה בטלוויזיה או במחשב. כדי להפסיק מעבר אוטומטי לסרטון הבא גם שם, יש לכבות את המתג באופן חד-פעמי גם במחשב (בתחתית נגן הווידאו) ובטלוויזיה (בהגדרות האפליקציה בטלוויזיה).
במקום להיכנס ליוטיוב כדי "להירגע", הילדים שלכם יתאמנו על כוונה, בכל יום עוד קצת.